Ικτίνος

Έλληνας αρχιτέκτονας που έζησε στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα. Δεν γνωρίζουμε την καταγωγή του, βρίσκουμε όμως το όνομα του σε πολλές ιστορικές πηγές.

Αναφέρεται ως ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα και πολλών άλλων αριστουργημάτων εκείνης της εποχής. Στον Παρθενώνα, οι ελαφρές παραλλαγές στην καθιερωμένη διάταξη και τη μορφή των κιόνων αποδεικνύουν το μεγάλο του ενδιαφέρον για τις οπτικές εντυπώσεις και τη στενή συνεργασία του με το γλύπτη Φειδία στο δύσκολο πρόβλημα της ανάδειξης του ανάγλυφου διακόσμου του.

Ο Παυσανίας μιλώντας για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που βρίσκεται στη Φιγαλία της Αρκαδίας, υποστηρίζει ότι ο αρχιτέκτονάς του ήταν ο Ικτίνος. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ξεκίνησε πριν τον Παρθενώνα και τελείωσε μετά από αυτόν. Έκτος από τον Παυσανία αναφορά στο όνομα του Ικτίνου γίνεται και από τον Πλούταρχο.

Μιλώντας για τα έργα που έγιναν στην Ακρόπολη αναφέρει ότι την γενική επίβλεψη την είχε μεν ο γλύπτης Φειδίας, αλλά την εκτέλεση τους την είχε αναλάβει ο Ικτίνος με τον Καλλικράτη. Και ο Στράβων αναφέρει τον Ικτίνο ως αρχιτέκτονα του Τελεστηρίου της Ελευσίνας. Το Τελεστήριο ήταν ένας ειδικά διαμορφωμένος τετράπλευρος χώρος για τις τελετουργίες των Μυστηρίων χωρητικότητας 3.000 θέσεων, με 6 εισόδους, αναβαθμούς στις πλευρές για να κάθονται οι μύστες, διακοσμημένο το εσωτερικό του και πολυάριθμους κίονες που υποβάσταζαν έναν ακόμη όροφο. Με τον Ικτίνο σημειώνεται η μετάβαση από την αρχαϊκή αρχιτεκτονική στην αρχιτεκτονική των κλασικών χρόνων. Η κύρια συνεισφορά του έγκειται στο ότι πλούτισε τα δωρικά οικοδομήματα με διάφορα άλλα στοιχεία, όπως το ιωνικό στοιχείο της συνεχούς ζωφόρου (Παρθενώνας) και έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στη διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου.

© Copyright 2003 : Amir Sobati