Λόρδος 'Ελγιν

1799
Για λόγους υγείας επιδίωξε να τοποθετηθεί πρέσβης της Μ. Bρετανίας στη Κωνσταντινούπολη και το επέτυχε το 1799. Λίγο πριν την αναχώρησή του παντρεύεται τη μεγαλοκληρονόμο Μαίρη Νίσμπετ. Είναι ωστόσο ήδη καταχρεωμένος. Γκρεμίζει το σεμνό σπίτι του πατέρα του στο Φάιφ και στη θέση του ανεγείρει μια πολύ πλούσια έπαυλη, το Μπρούμχολ. Για την ανέγερσή της δανείζεται μεγάλα χρηματικά ποσά και ο γάμος του έρχεται ως σωσίβιο την κατάλληλη στιγμή. Παράλληλα, ο αρχιτέκτονας της επαύλης του, Τόμας Χάρρισον, του εμφυσεί την ιδέα της μελέτης της ελληνικής κλασικής αρχιτεκτονικής από γύψινα αντίγραφα, που θα μπορούσαν να παραχθούν από εκμαγεία πρωτότυπων αρχαιοτήτων. Ο Έλγιν ονειρεύεται να διακοσμήσει τo πλούσιο εξοχικό του με αντίγραφα των πιο φημισμένων έργων της αρχαιότητας αφενός, και αφετέρου να πουλήσει και στο εμπόριο τα αντίγραφα αυτά.
Στη προσπάθειά του να "στρατολογήσει" τους καλύτερους καλλιτέχνες απευθύνεται στον ταλαντούχο ζωγράφο Τέρνερ, με τον οποίο όμως δεν συμφωνούν στην αμοιβή, όπως επίσης και στο ότι ο Έλγιν ήθελε την αποκλειστική κυριότητα κάθε σχεδίου και σκίτσου που θα φιλοτεχνούσε ο Τέρνερ.
Με δύο ειδικούς γραμματείς, τον εφημέριο Φίλιπ Χάντ (που όπως θα δούμε αργότερα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βίαιη απόσπαση των Μαρμάρων του Παρθενώνα), τη σύζυγό του και υπηρετικό προσωπικό, αναχωρεί για την Πόλη. Στη Σικελία ωστόσο βρίσκει, με λιγότερα χρήματα, το προσωπικό που ήθελε, και ορίζει ως επιστάτη του συνεργείου τον ιταλό ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι.

Back
© Copyright 2003 : Amir Sobati