Καλλικράτης

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες του 5ου π.Χ. αιώνα. Καταγόμενος από την Αθήνα συνεργάστηκε μαζί με τον Ικτίνο στην οικοδόμηση του Παρθενώνα. Αναφορά στη συνεργασία του Καλλικράτη με τον Ικτίνο κάνει ο Πλούταρχος στο έργο του «Βίος του Περικλή». Εκτός από την οικοδόμηση του Παρθενώνα ανέλαβε και την κατασκευή του οχυρωματικού τείχους που ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά (Μακρά Τείχη).

Στις ανασκαφές της Ακρόπολης που έγιναν το 1897 μία επιγραφή του 480 π.X. μας πληροφορεί ότι ο Καλλικράτης είχε αναλάβει την ανέγερση του ναού της θεάς Αθηνάς-Νίκης της Απτέρου, ο όποιος όμως σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές παρέμεινε ατελείωτος. Σαν δικά του έργα αποδίδονται ακόμη ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο και ο ναός του Ιλισσού, ιωνικού ρυθμού.

Ο Καλλικράτης όπως και ο Ικτίνος προσπάθησαν να εισάγουν μία καινούργια τάση στα έργα τους και αυτό αποτελούσε μια καινοτομία για την εποχή εκείνη. Το βλέπουμε στον Παρθενώνα με την αναπαράσταση της πομπής των Παναθηναίων στη ζωφόρο, αλλά και σε πολλά άλλα έργα τους, προσδίδοντας ένα ακόμα συν σε αυτά τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα που προκαλούν τον θαυμασμό όλων εκείνων που τα επισκέπτονται μέχρι σήμερα.

© Copyright 2003 : Amir Sobati